Mazout en hernieuwbare energie

2018-04-26

Tot op vandaag is stookolie in de ogen van velen een energiebron voor oude woningen. Maar niks is minder waar. Je kan een hoogrendementsketel perfect combineren met hernieuwbare energie zoals bijvoorbeeld zonne-energie of een warmtepomp. En die combinatie is een meevaller, zowel voor jou als voor het milieu.

Stookolie en de zon: partners in crime

België is inderdaad geen zuiders land, maar je zou verschieten welke impact de zon in ons land kan hebben op uw energiefactuur. Jaarlijks zijn er volgens het KMI tussen de 1.400 en 1.700 zonuren, afhankelijk van waar je woont. En daar kan je dus gretig gebruik van maken. Door de (gratis) warmte van de zon te gebruiken voor de verwarming van sanitair water of de voorverwarming van uw centrale verwarming, hoeft de mazoutketel niet of slechts kortstondig in actie te schieten.

Zo’n samenwerking tussen de zon en je installatie kan, voor een gemiddeld gezin van 4 personen, een jaarlijkse besparing opleveren van 200 tot 300 liter stookolie. In de winter geeft de zon minder warmte af, dus zal vooral je stookolie-installatie ervoor zorgen dat het binnen aangenaam warm is. Tegen de zomer neemt de zon het over en springt je installatie bij wanneer nodig.

Mazout gecombineerd met lucht, water en grond

Niet alleen de combinatie van mazout-zon is een uitstekende keuze, ook kan je overwegen om huisbrandolie te combineren met een warmtepomp. De werking is heel simpel: een elektrische pomp haalt warmte op uit de natuur, zet die om in warmte op een hogere temperatuur en geeft die af in de woning. Ook een airconditioning werkt volgens dit principe, met dat verschil dat de afgegeven lucht natuurlijk kouder zal zijn dan de lucht die werd opgenomen.

Je zal dus minder mazout maar meer (liefst groene) elektriciteit verbruiken. Máár door de typische werking van de warmtepomp zal je minder elektriciteit nodig hebben om meer warmte af te geven. En moest je overwegen om zonnepanelen aan te schaffen om zelf in te staan voor de productie van elektriciteit, dan sla je meteen 2 vliegen in één klap.

Ter land, ter zee en in de lucht

Hernieuwbare energiebronnen zijn toekomstige energiebronnen, maar onbekend is onbemind. Niettemin liggen er heel veel kansen met energiebronnen als water, bodem, lucht en zon in combinatie met een stookolieketel. Maar wat is het rendement van zo’n hybride verwarming? Wat kost een gemiddelde mazoutinstallatie? En op welke premies heb ik recht? Informazout, het informatiecentrum over mazout als verwarmingsbron, heeft de antwoorden verzameld op www.informazout.be. Op www.premiezoeker.be vind je een overzicht van premies die je kan aanvragen voor investeringen in hernieuwbare energiebronnen.