Isoleer je huis en bespaar elke dag

2017-03-06

Isoleren kost degelijk wat geld, maar je verdient het snel terug. Je moet het als een belegging op lang termijn zien; want als je huis slecht geïsoleerd is verlies je ook een pak geld.

Isoleren is geld besparen

Je verwarmen kost je veel en toch heb je vaak het gevoel dat je huis niet verwarmt geraakt? Bovendien moet je vaak mazout bijbestellen? De kans is groot dat je woning slecht geïsoleerd is.  

Als je huis slecht geïsoleerd is kan je langs alle kanten warmte verliezen: langs de vloer, het dak, de vensters en de buitenmuren.Een goede isolatie doet je verwarmingskosten met 30 à 40% dalen. Je huis voelt minder koel aan en bovendien helpt het je portefeuille én het milieu! Drie vliegen in één klap noemen ze dat!

Hoe moet je aan isolatie beginnen?

Eerst moet je de gevoelige plekken in je woning ontdekken. Eens dat je dat gedaan hebt, kan je aan de slag. Hier zijn de meerdere plekken in je woning die je kan isoleren:

  • Isolatie van ramen en deuren

Het aanbrengen van zelfklevende tochtstrips aan kieren bij ramen en deuren kan een heel groot verschil maken. Heb je nog ramen met enkel glas? Dan zal een investering in ramen met dubbel of driedubbel glas kan heel wat verhelpen.

  • Vloerisolatie

De gemakkelijkste manier om uw vloer te isoleren is een tapijt erop zetten. Maar een andere manier is om eerst een laag isolatiemateriaal aanbrengen voor je begint met de vloerbekleding. Zo voel je nooit meer de kou aan je voeten.

  • Gevelisolatie

Er bestaan drie manieren om je gevel te isoleren: spouwmuurisolatie (het aanbrengen van isolatiemateriaal tussen de binnen- en buitenmuur) en het isoleren van de muren langs de binnen- of buitenmuren. De methode die je moet kiezen hangt van je budget en je woning af. Vooral dat laatste vraagt een serieuze investering, omdat je voor het volledige oppervlak een nieuwe gevelbekleding moet voorzien.

  • Dakisolatie

Het isoleren van je dak is waarschijnlijk de belangrijkste isolatie in je woning, want deze levert meteen energiewinst op. Is je dak niet geïsoleerd, dan kan je maar liefst 25% warmte verliezen. In Vlaanderen moeten bovendien tegen 2020 alle daken geïsoleerd zijn. Erg interessant om te weten is dat je bij de verschillende overheden in ons land kunt aankloppen voor premies voor isolatie.