Verwarm zonder energie te verspillen

2016-12-19

Verwarmen jaagt ons energieverbruik de hoogte in! Het is zelfs onze grootste uitgavenpost qua energieverbruik. Enkele eenvoudige ingrepen volstaan om de factuur gevoelig te doen dalen zonder comfortverlies.

  1. Niet oververhitten

20°C is een heel aangename temperatuur in huis. Zet dus de temperatuur een graadje lager en u bespaart al 6 tot 7% energie. Als u overschakelt van 22 naar 19°C kan u zelfs tot 20% besparen! Als u het fris vindt, trek dan een trui aan of gebruik een plaid om te lezen in plaats van de verwarming hoger te zetten.

  1. Zet de temperatuur lager tijdens de nacht en bij afwezigheid

Het heeft echt geen zin om voor niets te verwarmen! Verlaag de temperatuur 's nachts tot 15°C, wanneer u lekker warm onder uw donsdeken ligt, of wanneer u uit werken gaat. Als u een weekend weggaat of een weekje op vakantie bent, zet uw verwarmingsketel dan volledig af als er geen risico is op vorst of condensvorming. Als dat wel zo is, stel uw installatie dan in op 12°C of meer indien nodig.

  1. Doe 's nachts de gordijnen dicht

Het dicht doen van gordijnen, rolluiken en luiken 's nachts beperkt warmteverlies. Die besparing is des te groter bij koud weer of als u enkele beglazing heeft.

  1. Hou de warmte binnen

Tocht, een open deur… en het is snel gedaan met die heerlijke warmte! Sluit niet-verwarmde ruimten en toegangsdeuren goed af om te vermijden dat het hele huis afkoelt.

  1. Pas de temperatuur aan

Pas de afstelling van de thermostatische kranen aan in functie van het gebruik en de blootstelling van elke ruimte: stand 1 (12°C) is ruim voldoende voor ruimten waar niemand aanwezig is, gebruik stand 2 (16°C) in de slaapkamers en stand 3 (20°C) in de woonkamer. Zet de kranen op het maximum in de ruimte waar zich de luchtthermostaat bevindt, als u er een heeft.

  1. Leg niks op de radiatoren

Radiatoren hebben lucht nodig om efficiënt te verwarmen. Bedek ze niet, zet er geen meubelen voor of hang er geen gordijnen voor: u riskeert eerder het raam te verwarmen dan de kamer en zo de efficiëntie van de radiator met 10% te beperken! Denk er ook aan ze regelmatig schoon te maken, want stof houdt warmte tegen.

  1. Verlucht zonder de straat te verwarmen

Zowel in de zomer als in de winter moet u de kamers absoluut elke dag verluchten om vochtigheid en verontreinigde lucht af te voeren. Twee keer per dag vijftien minuten verluchten, is het minimum. Er is meer verluchting nodig bij activiteiten die veel vocht voortbrengen (koken, schoonmaken, was drogen, douchen…). Draai in de winter de radiatoren dicht als u verlucht, om de buitenlucht niet te verwarmen!

  1. Ontlucht regelmatig

Beneden koud, boven warm? Dan moeten uw radiatoren ongetwijfeld ontlucht worden. Als uw woning verscheidene verdiepingen telt, begin dan eerst met de radiatoren beneden om dan naar de hogere verdiepingen te gaan. Als u meer dan één keer per jaar moet ontluchten, neem dan contact op met uw verwarmingsinstallateur. Want dan is er waarschijnlijk een probleem met uw installatie.

  1. Vermijd tocht

Komt er lucht door uw ramen of onder uw deuren ? Plak er isoleermateriaal op : Afdichtingen in silicone of rubber, tochtborstels, “deurwormen”, enz. die u in elke doe-het-zelfwinkel terugvindt.

10. Sluit uw deuren

Vergeet uw deuren ook niet te sluiten ! Alvast in kamers die niet verwarmd zijn om zo de kou niet in de rest van het huis te verspreiden. 

 

Bron : Leefmilieu Brussel