Jaarlijks onderhoud verwarmingsketel: overbodig of niet?

2018-11-14

De winter komt dichterbij, de temperaturen zakken en de verwarmingsketels komen terug tot leven…
Heeft u uw ketel al aan een jaarlijks onderhoud onderworpen? In België is dit namelijk wettelijk verplicht en hiermee kan je bovendien veel ongemakken vermijden.

Gebruik jij een mazoutketel? Het onderhoud hiervan moet jaarlijks worden uitgevoerd door een erkende verwarmingsinstallateur. In Vlaanderen moeten gasketels om de 2 jaar worden nagekeken, in Wallonië en Brussel maar om de 3 jaar.

Onderaan dit artikel kan u een link terugvinden die u zal doorverwijzen naar een lijst met alle erkende technici in België per gemeente.

CO-vergiftiging is de meest dodelijke oorzaak van vergiftiging in België. Jaarlijks, zorgt co-intoxicatie voor meer dan 20 dodelijke slachtoffers. Dit komt vaak voor als de kamer waarin je ketel zich bevindt onvoldoende geventileerd is of als de ketel slecht wordt onderhouden.

Aangezien koolstofmonoxide geur- en kleurloos is, is het zeer moeilijk om dit op te merken. De meest voorkomende symptomen zijn hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Indien deze symptomen zich altijd voordoen in dezelfde ruimte en verdwijnen als u deze verlaat, dan is het zeer waarschijnlijk dat u geconfronteerd wordt met CO-vergiftiging. In dit geval is het noodzakelijk om de kamer onmiddellijk te ventileren om het CO-gehalte in de lucht te verminderen en het apparaat dat verantwoordelijk is voor de intoxicatie uit te schakelen. Ten slotte moet een specialist de ketel volledig vernieuwen om de oorzaken van CO-vergiftiging weg te nemen. Er zijn ook CO-detectoren voor huishoudelijk gebruik die tussen 25 en 50 euro kosten en deze zijn beschikbaar in supermarkten en doe-het-zelf zaken. 

Waarom is zo’n ketelonderhoud nu nodig?

Het onderhoud van uw verwarmingsketel is zeer belangrijk aangezien dit toelaat om:

  • het risico op CO2-vergiftiging door een slechte verbranding van uw ketel te verlagen.
  • uw installatie beter af te stellen en zo het rendement van uw installatie te verhogen tot wel 12%.
  • de levensduur van je verwarmingsinstallatie aanzienlijk te verlengen.

Hoeveel kost het nu om je installatie te laten nakijken?

Je verwarmingsketel laten nakijken kost tussen 120 en 200 euro en kan één tot zelfs twee uur duren. Dit is uiteraard afhankelijk van het type installatie waarover je beschikt. Houd er rekening mee dat als uw woning ouder is dan 5 jaar, u kan genieten van een verminderde BTW van 21 naar 6%.

Hoe verloopt zo’n ketelonderhoud dan precies?

Een ketelonderhoud doorloopt meestal vier fasen:

  1. Het schoonvegen van het uitlaatkanaal van de ketel, waardoor het risico op CO2-vergiftiging aanzienlijk wordt verminderd.
  2. Het reinigen van de ketelbrander die de efficiëntie van de verbranding verhoogt.
  3. Een algemene controle van de staat van uw verwarmingsketel.
  4. Een goede afstelling van uw ketel om het rendement van uw verbranding te optimaliseren.

Als u een erkende verwarmingstechnicus in uw stad of gemeente wil vinden voor het jaarlijks onderhoud van uw ketel uit te voeren, klik dan op onderstaande link:  https://informazout.be/nl/adressengids/mazoutexpert-ketel